Kuolema lännessä. (Death in the West) Englanti/USA 1976. Toimittaja Peter Taylor. 32 min. Helsingin tietovideo.

HS (27.08.1990 - Heikki Jokinen) Englantilaisen Thames Television -yhtiön 1976 tuottama dokumentti Kuolema lännessä on ollut vuosia oikeuden määräämässä levityskiellossa.

Dokumentin toimittaja Peter Taylor otti Marlboro-mainokset tosissaan ja haastatteli kuutta aitoamerikkalaista cowboyta. Kaikki olivat olleet vuosikymmeniä ahkeria tupakoitsijoita ja tuolloin kuoleman partaalla.

Haastattelut ovat vaikuttavia. Keuhkolaajentumasta kärsivä John Holmes ratsastaa aivan aidon Marlboro-cowboyn lailla, mutta lähikuvassa näemme hänen kantavan happipulloja kupeellaan. Letku johdattaa hapen nenään. Kuva on aivan vastakkainen väliin leikattujen tupakkamainosten viestin kanssa.

Mies toisensa jälkeen kertoo samanlaisen tarinan. Ahkeraa tupakointia nuoresta pitäen: "Poikana kuvittelin, että miehen suuhun kuuluu tupakka." Kuudesta haastatellusta viisi kuoli pian elokuvan valmistumisen jälkeen, viimeinenkin jokin vuosi sitten.

Kivuliaasti viimeisiä henkäyksiään vetävien lehmipoikien lääkärit kertovat sairauksien johtuvan tupakoinnista. Taylor haastattelee myös kahta Marlboroa valmistavan Philip Morrisin johtajaa. He ovat kyynisen järkkymättömiä; tupakointi ei todistettavasti ole haitallista.

"Kaikki on vaarallista. Omenasosekin, jos sitä syö liikaa."

Kun Kuolema lännessä esitettiin ensi kerran televisiossa Englannissa Philip Morris nosti oikeusjutun tuottajaa vastaan vaatien elokuvan esityskieltoa. Tupakkatehtaan mukaan tv-toimittajat olivat antaneet virheellisen kuvan tehtaan edustajien haastattelujen käytöstä. Englannin korkein oikeus tekikin päätöksen, joka kielsi Thames Televisionia esittämästä elokuvaa uudelleen tai myymästä sitä. Kopiot tuhottiin yhtä tv-aseman kellariin säilöttävää lukuun ottamatta.

Joulukuussa 1981 Kalifornian yliopiston professori Stanton Glantz sai postissa elokuvan kopion. Kuoressa ei ollut lähettäjän nimeä. Hän luovutti kopion Kalifornian tupakoimattomien oikeuksia puolustavalle säätiölle. Keskusteltuaan lakimiesten kanssa säätiö lähetti elokuvan sanomalehdille ja televisioasemille kautta maan.

11. kesäkuuta 1982 sanfranciscolainen KRON-TV esitti dokumentin. Ohjelmapäivystykseen tulvi yli 3000 soittoa ja ohjelma esitettiin uudelleen. Sen näyttivät myös useat muut amerikkalaiset tv-asemat.

Amerikkalainen videolevittäjä Pyramid otti elokuvan valikoimiinsa. Tupakkatehdas ei enää julkisen keskustelun pelossa rohjennut nostaa oikeusprosessia elokuvan levittämisestä, vaikka se ei aivan lain kirjaimen mukaista lienekään. Kuolemaa lännessä esittävät maailmalla lähinnä eri terveyskasvatusjärjestöt. Suomalainen maahantuoja Helsingin tietovideo on erikoistunut terveyskasvatusaineistoon.

Philip Morris on maailman tupakkatehtaista menestyksekkäin. Vuodesta 1902 se myi Marlboroa naisten savukkeena. Filtterin päällys oli punainen, jotta huulipuna ei näkyisi. Vuonna 1954 chicagolainen mainosmies siirsi Marlboron naisten käsilaukusta hevosen selkään. Nerokas mainos liitti Marlboron oikeaan legendaan, vapaisiin ja vahvoihin cowboyhin. 1972 Marlboro nousi maailman myydyimmäksi savukkeeksi.

Tupakkatehtaille Kuolema lännessä oli erityisen vaarallinen. Vain televisio pystyi yhdistämään cowboyn ja Marlboro-cowboyn, mielikuvan mielikuvaan. Philip Morris jopa palkkasi kansascityläisen asianajotoimiston tutkimaan jokaisen haastatellun cowboyn taustan. Se halusi selvittää oliko jokainen heistä todellakin oikea cowboy. Elokuvan sensuroimiseen oltiin valmiit uhraamaan paljon rahaa.

Kuolema lännessä on 14 vuotta vanha elokuva. Se kertoo kuitenkin tupakkakeskustelun matavan samoissa uomissa niin silloin kuin nytkin. Tupakkateollisuus kiistää haitat, niitä ei ole heidän mukaansa pitävästi selvitetty. Lääkärit taas toteavat, että "harvat asiat lääketieteen historiassa ovat selvempiä kuin se, että tupakka aiheuttaa monia sairauksia."