Musiikki on kuin nuotio, jonka äärellä olemme kaikki yhtä ja samanarvoisia, sanoo laulaja Johanna Kurkela.
Gramexpress (04/2016 - Heikki Jokinen) Kauniisti ja kirkkaasti pulppuavasta laulustaan tunnettu Johanna Kurkela on kiertänyt tänä syksynä ahkerasti Suomea. Ingrid-keikkakiertue on ulottunut laajasti ympäri maata.
Kurkela rakastaa laulamista ja esiintyy mielellään.
"Parasta kiertämisessä on ehdottomasti vahva matkallaolon tuntu ja hetkessä eläminen, vuorovaikutus. Siinä on jotain hyvin tyhjentävää ja maadoittavaa. Jokainen ilta ja erilainen ja ainutlaatuinen tunnelmaltaan. Se syntyy aina hetkessä kulloinkin läsnäolevien ihmisten kesken, eikä siitä koskaan voi ihan täysin tietää, minne se vie."
Levyllä laulujen sovitukset pysähtyvät yhteen tiettyyn muotoon, mutta live-esiintymiset antavat mahdollisuuden leikitellä ja elää yhdessä laulujen kanssa, Kurkela sanoo.
"On hauska muovata sovituksia kullekin kiertueelle aina sen hetkisten fiilisten mukaan. Sillä tavoin useita vuosiakin ohjelmistossa olleet laulut tuntuvat taas raikkailta eikä niihin kyllästy."
Voimaa toisinaan raskaan keikkailun vastapainoksi antavat koti, rauha ja luonto.
"Yksi parhaimmista stressin poistajista on Joomba-hevosen kanssa touhuilu. Rakastan eläimiä ja metsän puita. Molemmissa on ihanaa olemassaolon yksinkertaista viisautta ja ajattomuutta."
"Olen luonteeltani uppoutuja. Fantasiakirjallisuus muun muassa Patrick Rothfussin muodossa, tai videopelit kuten Skyrim tai Elder Scrolls Online tempaavat usein mukaansa tuntikausiksi. Niillä saa hyvin hiljennettyä mielen itsepäisiä karuselleja. Myös ristikot ja englanninkielisten sanojen keräily ovat lähellä sydäntä."
Henkilökohtainen Ingrid
Keikkakiertueella on sama nimi kuin Kurkelan viimeisimmällä levyllä, Ingrid. Tällä levyllä kuuluu totuttua tummempiakin sävyjä. Se palkittiin maaliskuussa Emma-gaalassa edellisen vuoden parhaana iskelmälevynä.
Levy on yhteistyön tulos, Kurkela sanoo. Sanoitukset teki Saara Törmä ja sävellyksistä vastasivat Aku Rannila sekä Jurek Reunamäki.
"Kävimme Saaran kanssa monta syväluotaavaa keskustelua Ingrid-levyä ideoidessamme. Biisileirimme alkoivat leppoisasti kahvikupposten ääressä Saaran kanssa laulujen teemoista jutustellen, samaan aikaan kun Aku ja Jurek tapaillivat aamun tunnelmia säveliksi ja soinnuiksi."
"Lopulta, illan päätteeksi meillä olikin jo valmis demo laulettuna narulla. Se oli kuin taikaa. Tuntui että laulut vain virtasivat ulos."
Ingrid on ehdottomasti kaikkein henkilökohtaisin levyni, Kurkela sanoo. "Tämän yhteistyön avulla, ensimmäistä kertaa lauluihin löysivät tiensä myös ne kaikkein syvimmät ja salatuimmat sävyt."
"Minulle musiikin jakaminen ihmisten kanssa on aina ollut se kaikkein siistein ja inspiroivin juttu. Ilman sitä ei olisi olemassa Johanna Kurkelaa."
Musiikilla on kyky yhdistää aivan erityisellä tavalla. "Me kaikki tarvitsemme toisia ihmisiä ympärillemme. Olen aina ajatellut itseni tiimipelaajaksi. Minusta on ihana laulaa. Mutta vielä hauskempaa on kun joku vetäisee hihasta ja kutsuu kanssaan luomaan jotain yhdessä."
Levyä tehdessään Kiteellä asuva Johanna Kurkela hankki oman kotistudion, jossa hän äänitti itsenäisesti omat lauluraitansa. "Nykyaika on kyllä mahtavaa kun tiedostoja voi siirrellä paikasta toiseen pelkällä napin painalluksella."
Viulua ja Celine Dionia
Musiikki on ollut mukana Pohjois-Pohjanmaan Lumijoelta kotoisin olevan Johanna Kurkelan elämässä pienestä pitäen. Hän aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Limingan musiikkileirillä ja jatkoi sitä kahdeksan vuotta Oulun konservatoriossa. Yläasteella hän kävi pari vuotta pianotunneilla.
Laulaminen hiipi mukaan Celine Dionin ja Mariah Careyn musiikin myötä. "Kuuntelin levyjä ja lauloin mukana. Siten kai opin laulamaan."
Käydessään Madetojan musiikkilukiota Oulussa Kurkela esiintyi laulajana koulun klubilla esittäen Celine Dionin musiikkia. Luokkatoveri ehdotti demon tekoa. Se tehtiin ja päätyi silloin Warner Musicilla työskenneelle Pekka Ruuskalle.
Ruuska piti kuulemastaan ja Kurkelan ensimmäinen levytys oli yhdessä Tomi Metsäkedon kanssa vuonna 2004 julkaistu Tahdon tanssia kanssasi. Seuraavana vuonna syntyi oma esikoisalbumi Hetki hiljaa.
Jo ensimmäiset levyt menestyivät, mutta Kurkela ei silti heti ajatellut musiikkia ammatiksi. Hän haki Mustialan maatalouskouluun opiskelemaan agrologiksi. Se kuitenkin jäi kun musiikki vei.
Viime vuonna julkaistu Ingrid on Johanna Kurkelan seitsemäs albumi ja levy-yhtiö vaihtui Kaiku Recordingsiksi Sudenmorsian-albumin myötä vuonna 2012.
Musiikin ihmeellinen kyky
Johanna Kurkelan musiikissa on usein syviä tuntoja, valon ja varjon vaihtelua. Kipeät asiat on ehdottomasti helpompi kohdata kun muuntaa ne musiikiksi, hän sanoo.
"Musiikki on aina ollut pakopaikka ja turvasatama elämän rajuilmoja kohdatessa. Yksi tärkeimmistä levyistä tällaisissa hetkissä on ollut Katatonian Last Fair Deal Gone Down. Jos oman mielen sisäisen varjomaailman voisi pukea äänimaisemaksi, se kuulostaisi hyvin pitkälti tältä."
Musiikin voima ja kyky lohduttaa on ihmeellinen. "Toisinaan voi tuntua että joku biisi on ainoa ystävä joka ymmärtää miltä itsestä tuntuu. Kanava jota kautta purkaa sellaisetkin tunteet joista ei pysty puhumaan. Parhaimmillaan se voi olla kuin taikatemppu, oivalluksen ja lohdun tuoja, jota voi lapsen hämmästynein silmin ihastella."
"Se pitää nöyränä, ja samalla hyvin kiitollisena että tässä niin monien mysteerien maailmassa on olemassa taajuus, jolla on kyky yhdistää ja koskettaa, yli ajan ja eri kulttuurienkin rajojen."
Koskettava musiikki tuo laulajalle palautettakin. "On ollut ihana saada viestejä ihmisiltä, joiden elämää musiikkini on jollakin tapaa koskettanut. Jokainen meistä varmasti kaipaa kokemusta siitä, että omalla olemassaololla on ollut jokin merkitys."
"Tuntuu hyvälle voida antaa hyvän kiertää. Olla avuksi jonkun toisen matkalla, kuten on itsekin saanut voimaa ja lohtua muilta."
Musiikki on nuotio
Mitä musiikki sinulle on, Johanna Kurkela? "Se on väylä olla yhteydessä toisiin ihmisiin, jakaa, hyväksyä ja tulla hyväksytyksi. Se on kuin nuotio jonka ympärille kerääntyä hetkeksi lämmittelemään ja jakamaan tarinoita toisten täällä matkaa taittavien kanssa. Sen äärellä olemme kaikki yhtä ja saman arvoisia."
Musiikki voi olla kuin Muumimamman syli, joka palauttaa taikurin hattuun pudonneet pienet peikkolapsetkin taas rakastetuiksi ja nähdyiksi.
"Ja kuitenkin, se on vain musiikkia, hyvin harmitonta. Jokainen voi etsiä siitä oman erityisen kanavansa. Ja jos jokin ei miellytä, tai tulee mokattua, kukaan ei onneksi siihen kuole. Jokainen päivä on aina uusi maailma, jonka mukana musiikki ja me sen tekijätkin saamme alati muuttua, kasvaa ja olla ikuisesti lapsia."
Vapaa-ajallaan laulaja kuuntelee mielellään elokuvamusiikkia: muun muassa James Newton Howard, Danny Elfman, Michael Nyman ja Hans Zimmer.
"Pidän musiikista, joka maalaa mieleen maailmoja. Lisäksi soittolistalla pyörivät useasti myös Delain, Eternal Tears of Sorrow, Katatonia, Sonata Arctica, Insomnium, Enya, Brother Firetribe ja Battle Beast."
Joulun musiikki
Johanna Kurkela tunnustautuu jouluihmiseksi. Vuonna 2013 hän julkaisi tuttuja joululauluja kunnioittavan albumin Joulun lauluja.
"Pidän joulusta Lassi & Leevi -sarjakuvien tyyliin. Aloitan fiilistelyn heti ensilumen saavuttua, tai kun ilmassa tuoksuu jo talvi. Joululauluiksi valitsen lauluja, jotka eivät ole ehkä aivan perinteisiä."
Hän on koonnut juuri soittolistan jouluisten elokuvien musiikista. Mukana ovat muun muassa elokuvat Napapiirin Pikajuna, Yksin kotona ja Saksikäsi Edward.
"Myös irlantilaisen säkkipillin eli Uilleann Pipen sävyttämä kelttiläinen kansanmusiikki toimii upeasti. Ja pääsipä mukaan Wintersun-yhtyeenkin kappale When Time Fades Away."
Entä millainen on hyvä joululaulu? "Hyvä joululaulu voi olla ihan mitä vaan. Onneksi jokainen voi määritellä sen itselleen, ja musiikkia mistä valita, on tarjolla kosolti."
*****
Johanna Kurkela
- Syntynyt 1985
- Asuu Kiteellä
- Opiskellut viulunsoittoa Oulun konservatoriossa
- Kävi Madetojan musiikkilukion Oulussa
- Ingrid-albumi palkittiin vuoden iskelmäalbumina Emmalla 2016
- Albumit: Hetki hiljaa (2005), Marmoritaivas (2007), Kauriinsilmät (2008), Hyvästi, Dolores Haze (2010), Sudenmorsian (2012), Joulun lauluja (2013) ja Ingrid (2015)