Jaana Suorsa: Pena - runoilija ja kommunisti. Partuuna.

Sarjainfo (192, 3/2021 - Heikki Jokinen) Kerran oli aika, jolloin lehdistön seuraama kohujulkkis ei ollut tosi-tv-sarjan esiintyjä tai rockmuusikko. Runoilija Pentti Saarikoski (1937 - 1983) nousi nuorena julkisuuteen ja pysyi siellä koko ikänsä.

Julkisuus ei aina ollut mairittelevaa. Saarikosken tietoinen enfant terrible -rooli tarjosi helppoja maaleja: hänen alkoholinkäyttönsä, elämäntapansa ja provosoivat puheensa.

Komea työ runoilijana ja kääntäjänä tunnettiin ja tunnustettiin paremmin kulttuuria seuraavissa piireissä. Jo hänen kirjallisuuspalkintojensa lista on komea.

Jaana Suorsan Pena - runoilija ja kommunisti tiivistää Saarikosken elämän lyhyiksi episodeiksi. Suorsan huolella taustoittaman teoksen tärkeä lähde on Saarikosken kuusiosainen päiväkirjasarja.

Eteläisen Helsingin sivistyneistöperheeseen syntynyt Pentti Saarikoski osoitti lahjakkuutensa jo nuorena. Suorsa kuvaa hyvin sitä hullaannuttavaa tunnetta, jonka tämän oivaltaminen, arvostavan kaveripiirin löytyminen ja tunteen nostatus alkoholilla synnyttivät.

Kaikki oli mahdollista. Nenän pakinoissa Saarikoski ivasi yhteiskunnan tukipilareita kirkkoa ja armeijaa, elämäntavoillaan hän hylkäsi sovinnaisuudet.

Tämä kesti aikansa. Alkoholi, romaanin kirjoittamisen ylivoimaisuus ja avioelämän vaikeudet vaativat veronsa. Vajaa vuosi Prahassakaan ei auttanut.

Kirjan alussa ja lopussa Tjörnin saarelle Ruotsiin uuden puolison luo muuttanut Saarikoski pohtii mennyttä ja nykyistä. Hän näkee käsiensä tutinan ja muistaa olleensa kaunis poika. Nyt: Väinämöinen vailla kanteletta.

Jaana Suorsa onnistuu Saarikosken elämän saranakohtien kuvaamisessa. Lyhyet lyyriset tekstit luovat tunnelman ja ihmimillisen tason tarinaan. Kerrontaa pystyy seuraamaan sekin, joka ei Saarikosken elämänkaarta tunne - jos sellaisia ylipäänsä on.

Kirjan nimessä mainittu Saarikosken kommunismikin on mukana. Se alkaa isäkapinasta ja muuttuu porvariston ärsyttämiseksi. Saarikoski oli varhainen sivistyneistötaustainen kommunisti, kaikille outo ilmiö aikanaan. 1970-luvulla tätä nähtiin jo enemmän.

Teos koostuu lähinnä yhden sivun kuvista. Niissä näkyy ja puhuu Saarikoski, muut ihmiset ovat sivummalla. Rasterin hiukan summittainen käyttö antaa kuviin jännitteisen sävyn.

Suorsa kertoi Tampere kuplii -tapahtumassa, että tulossa on toinenkin kirja, Lounaalla runoilijan kanssa. Se koostuu Saarikosken päiväkirjojen ruoanlaitosta ja siinä yhteydessä kuullusta sekä ajatellusta.

Kirja kuvaa moneen suuntaan avautuvasti Saarikosken kahtalaisuutta. Kannessa näkyykin kaksi Penttiä: nuori ja vanha. Joka ei edes ollut kovin vanha, Saarikoski kuoli 45-vuotiaana.