Francesco Tullio Altan: Ada Macaossa. Suomennos: Heikki Kaukoranta. Asema Kustannus, Zum Teufel, Täysi Käsi.
Sarjainfo (189, 4/2020 – Heikki Jokinen) Tyylilaji tehdään selväksi heti ensimmäisellä sivulla: Macao, rähjäinen baari, Yhdysvaltain sotilaita R&R -lomillaan jahtaamassa prostituoituja. Yksi sotilas kirjoittaa, kuinka My Laissa sai rehkiä: "Ennemmin tai myöhemmin meitä ymmärretään kunnioittaa sankareina."
Maailma tosiaankin muistaa My Lain, ja jos ei muista, tulisi muistaa. Yhdysvaltain armeija järjesti vietnamilaiskylässä satojen siviilien joukkomurhan, vauvoista vanhuksiin. Tuomioita jaettiin tasan yksi, ja senkin presidentti Richard Nixon kumosi armahduksella hetimiten.
Tämä on maailma ja moraali, jota italialainen Altan (s. 1942) kuvaa albumissa Ada Macaossa. Sen kehystarina ajoittuu vuoteen 1974, jolloin kovia kokenut Uwe kertoo baarissa tarinaansa vuodelta 1963. Paikka: Portugalin siirtomaa Macao Kiinan rannikolla.
Uwen tarina on sotkuinen kertomus roistoista, parittajista ja seikkailijoista. Heitä kiinnostavat ääninauhat, jotka ovat salaäänitys liittoutuneiden Berliinin ulkoministerikokouksesta tammikuussa 1954.
Nauhoista kiinnostuu myös Yhdysvaltain tuolloinen presidentti John F. Kennedy kuultuaan, että mukana voi olla jotain ikävää hänen isästään - joka oli todellisuudessa rankka antisemitisti.
Ääninauhat voivatkin olla kohtalokkaita presidenteille. Nixon joutui eroamaan tehtävästään elokuussa 1974 Watergate-murron paljastaneiden nauhojen vuoksi. "Nixon hamuilee nauhojaan", kuten Hector lauloi keväällä 1974 julkaistussa Sudenkorento-kappaleessaan.
Yksityiskohtien ajoitus albumissa on tarkkaa. Journalisti Fiona haastattelee lokakuussa 1963 Etelä-Vietnamin presidentti Diemiä. Viikkoa myöhemmin tämä murhattiin vallankaappauksessa.
Diem manailee, että Yhdysvaltain pitäisi lähettää Vietnamiin 50 - 60 000 sotilasta kerralla. No, toukokuussa 1969 heitä oli 543 000, eikä homma hoitunut.
Altanin tarina vilisee ihmisiä joka lähtöön. Heistä moni pelaa useilla korteilla ja kasvoilla. Nimihenkilö Ada tulee mukaan vasta kun tarinaa on kerrottu lähes kolmasosa.
Juoni tuntuu olevan lähinnä tekosyy käännellä asioita ja osoittaa rappio, kierous, ajan henki - ja hiukan rakkauskin.
Kaiken taustalla kuuluvat Vietnamin sodan kauhut: pommitukset, kemiallinen sodankäynti, siviilien joukkomurhat. Ne antavat ihmisille mallin ja toiminnan raamit. Vietnamin sota on kaiken rappion huippu.
Vuonna 1986 albumina ilmestynyt Ada Macaossa on melkoinen aarrearkku. Piirrokset ovat täynnä tavaraa ja tekstiä riittää kommenttiraidaksi kuvien allekin. Tarinan viittaukset, satiiri ja käänteet sekoittuvat keitoksi, jota on mukava lusikoida, mutta hankalaa ymmärtää. Ehkä ei pidä yrittääkään. Lusikka käteen vain ja nauti.