Heikki Paakkanen ja Lauri Haataja: Suomi sodassa 1939-1945. Tammi 1991. 84 mk.
HS (07.11.1991 - Heikki Jokinen) Itänaapurin malliin olemme Suomessakin eläneet muutaman vuoden täydellisen svobodan aikaa. Historiamme käänteiden kuvauksessa ja muistelussa tuloksena on ollut lähinnä valitettavan yksimielistä sotauhoa ja talvisodan hengen lievästi sanottuna väärin ajoitettua uudelleen nostatusta.
Sotiamme voi käsitellä toisellakin tavalla, maalaamatta kaikkea mustaksi tai valkoiseksi. Ehkä uusi vapautemme johtaa aikanaan nykyistä tasapainoisempaan kuvaan kaikesta tapahtuneesta.
Heikki Paakkasen ja Lauri Haatajan Suomi sodassa 1939-1945 on pieni, mutta ottamisen arvoinen askel tähän suuntaan. Kirja on niin moniaineksinen, että se saanee välillä sapen kiehumaan niin toinen jalka juoksuhaudassa eläviltä kuin käpykaartilaisiltakin.
Suomi sodassa on jo muodoltaan jännittävä kokeilu. Piirtäjä Heikki Paakkanen on koonnut yhteen Ilta-Sanomissa ilmestyneet Takatalvisota -sarjakuvansa, Kemin sarjakuvakilpailussa palkitut Jatkosota -sarjakuvansa sekä piirtänyt vielä muutaman stripin lisää.
Historiantutkija Lauri Haataja on kirjoittanut jokaisen sarjakuvastripin alle sen aihepiiriin liittyvän tekstin. Yhdistelmästä tulee meillä ennen kokematon; Paakkasen hervoton, osin absurdi huumori yhdistyy Haatajan laajoihin tietoihin.
Sodan kliseet Tuntemattomine sotilaineen ovat mukana, mutta luovalla tavalla käytettyinä. Paakkasen sarjakuvat ovat persoonallinen sekoitus tietoiskuja, anakronismeja, kriittistä sotahistoriaa ja naiivia isänmaallista hehkutusta. Haatajan toisistaan paljonkin poikkeavat tekstit lisäävät lukukokemuksen ennakoimattomuutta.
Kooltaan pienessä kirjassa on paljon: tietoa, huumoria, aineksia uusille tulkinnoille, historian pikakurssi ja jopa nykyhetkeen sopiva opetus niille EY-intoilijoille, joiden mielestä Suomen liittyminen Länsi-Euroopan puolustusjärjestelmään olisi puhdas bagatelli.
Lapin sodan aikana Mannerheim totesi, että Suomi ei voi olla lännen linnoitus itää vastaan. "Me emme saa lainata itseämme millekään tuontapaiselle politiikalle", siteeraa Haataja Mannerheimiä. Eiköhän Mannerheim tiennyt mitä puhui, onhan hän tämänkin sarjakuvan sankari.