Francois Bourgeon: Sumumetsien lumous. Suomennos Soile Kaukoranta. 48 s. 57 mk. Jalava 1992.
Francois Bourgeon: Suolammen silmät. Suomennos Soile Kaukoranta. 48 s. 57 mk. Jalava 1993.
HS (10.12.1993 - Heikki Jokinen) Ranskalainen Francois Bourgeon (s. 1945) on sarjakuvan moderneja klassikkoja. Hänen viisiosainen, 1700-luvulle sijoittuva albumisarjansa Les passagers du vent on viime vuosien suurimpia menestyksiä; sen jokaista osaa myytiin pelkästään Ranskassa yli 300000 kappaletta. Bourgeonin graafisen tyylin pikkutarkkuus on tasapainossa historiallisen tarinan huolellisen punonnan kanssa.
1300-luvun loppupuolelle sijoittuvan Hämärän matkamiehet -sarjan kaksi ensimmäistä osaa Sumumetsien lumous ja Suolammen silmät ilmestyivät Ranskassa 1984 ja 1986. Paksu päätösjakso Le dernier chant des Malaterre julkaistiin 1990, ja se valittiin lehtien lukijaäänestyksessä vuoden sarjakuvaksi.
Tarina on mystinen ja hiukan sekava. Nimetön ja kasvoiltaan raadeltu ritari etsii mustaa voimaa. Hänen matkaansa liittyvät salaisista voimista kiinnostunut Mariotte sekä kylänsä tuhossa pelastunut Anicet.
Matkalla tavataan pikkuväkeä sekä outoja voimia. Tai ehkä ei tavatakaan, kaikki saattaa olla vain unta.
Bourgeonin sarjakuvien vahvuus on piirrostyössä, kuvakerronta on tiheää ja tehokasta. Hän tekee melko pieniä ruutuja joiden väliin jää hyvin vähän tilaa. Tunnelma on koko ajan latautunut, tapahtumat liittyvät kuvien lailla tiiviisti toisiinsa.
Ihmisten piirtämistä Bourgeon rakastaa, hän käyttää paljon lähikuvia kasvoista. Se tekee kerronnan entistäkin intiimimmäksi. Ihmisen keskeinen osuus kuvissa luo myös Bourgeonin töistä usein välittyvän eroottisen tunteen.
Piirtäjän kiinnostus ihmiseen näkyy kaikessa: vartaloiden kuvauksessa, ruutujen kompositiossa, valon ja varjon suhteissa, vaatteissa. Eräässä haastattelussa hän sanoikin pitävänsä myös vaatteiden piirtämisestä, ne kun ovat "kehon kääre". Väritys on yhtä runsas kuin kuvakin, molemmat pursuavat yksityiskohtia ja sävyjä.
Ihmisen lisäksi muita Bourgeonin toistuvia visuaalisia teemoja ovat linnat, metsä, purjelaivat, puurakennukset sekä erilaiset sisätilat.
Bourgeon on sarjakuvan prerafaeliitti. Tämä viime vuosisadan puolivälissä Englannissa vaikuttanut taiteilijaryhmä etsi usein aiheensa keskiajan taruista sekä kuvasi yksityiskohtia piinallisen realistisesti. Bourgeonin piirros tuo mieleen Dante Gabriel Rossettin maalauksen.
Kaikki Bourgeonin sarjakuvat perustuvat huolelliseen taustatyöhön. Les passegers du vent tapahtui pääosin purjelaivalla, siitä Bourgeon laati täydelliset rakennepiirustukset. Hämärän matkamiesten pikkuväestä ja ritarista hän teki nuket jotta piirros olisi aina oikea. Dialogi on myös aina hiottua ja ilmaisuvoimaista sekä juoni tarkkaan mietitty.
Ylenmääräinen huolellisuus ei ihme kyllä tapa sarjakuvaa. Bourgeonin kertojan taito ja täyteläisyydellään lukijan palkitseva piirrostyö pitää sen hengissä. Hämäränkin tarinan jaksaa lukea, Bourgeon ei tuomitse eikä arvostele, hän kertoo.