Joann Sfar: Pikku vampyyri menee kouluun. Suom. Kaisa Kukkola. Arktinen Banaani. 32 s. 14,94 e.
HS (18.8.2004 - Heikki Jokinen) Jos Pikku vampyyri menee kouluun olisi lasten kuvakirja, se olisi vuoden tapauksia ja sitä ihailtaisiin laajasti.
Se on sarjakuva, mutta toivottavasti se ei silti mene ohi huomaamatta, sillä teos on kauden komeimpia käännöksiä molemmissa lajeissa. Ranskalaisen Joann Sfarin hellyttävä, hilpeä ja kekseliäs vampyyritarina on alusta loppuun palkitsevaa luettavaa.
Tarina on yksinkertainen vaan ei yksioikoinen.
Kummitustalossa asuva pikku vampyyri haluaa kouluun muiden lasten tavoin, mutta öisin koulu on tyhjä. Pikku vampyyri tutustuu Mikael-poikaan, joka vierailee haamujen talossa.
Tarinan kaava kuulostaa moneen kertaan nähdyltä, mutta Sfar saa siitä paljon irti. Hänen ohut viivansa kiertelee ympäriinsä täyttäen kuvat kauniilla ja hassuilla yksityiskohdilla. Vahvat öiset värit tiivistävät tunnelmaa ja välillä taivaskin on täynnä van Goghin tähtiä.
Elävä dialogi kätkee sisäänsä riemastuttavia yllätyksiä, Sfar ei pyri hampaat irvessä kaikille sopivaan ilmaisuun vaan kirjoittaa kuten haluaa. Mikaelkin osoittautuu - piirtäjän lailla - juutalaiseksi, joka vieläpä perustelee miksi häneltä puuttuu lapsenusko jumaliin.
Kirjassa näkyvät Sfarin vahvuudet: herkkä piirros, rikkumaton tunnelma, tarinan vapaa lento ja hienot hahmot.
Pikku vampyyri muistuttaa aika lailla Roald Dahlin kirjoja, siksi kai sitä on julkaistu jopa Yhdysvalloissa.
Joann Sfar (s. 1971) on julkaissut sarjakuvia vasta kymmenkunta vuotta, mutta yltänyt jo kymmenien albumien tuotantoon. Osa Sfarin töistä on siirtymässä myös animaatioksi.
1999 alkaneesta Pikku vampyyristä on tekeillä kuudes albumi ja sen rinnalla ilmestyy myös Iso vampyyri -sarja. Kirjassa on onneksi säilytetty Sfarin filigraaninen tekstaustyyli, joka on tyypillistä hänen töilleen.
Sfarin tausta on ranskalaisessa 1990-luvun uudessa aallossa ja l'Association-kustantamossa. Sfarin hengenheimolaisia ovat Jussi Jänis -albumien tekijä Lewis Trondheim sekä myöhemmin syksyllä suomeksikin saatava Christopher Blain.
Vaikka Sfar on tehnyt paljon lastensarjakuvaa, se ei ole hänen ainoa sarkansa. Mies on tuottelias ja tekemisen ilo näkyy hänen töistään. Hänellä on jopa oma pieni filosofinen kirjasto, jossa on jo nähty sarjakuvana Platonin Pidot ja Voltairen Candide. Tulossa on Pantagruel.
Sfar rakentaa Pikku vampyyrillään siltaa lastenkirjojen ja sarjakuvan välisen kuilun yli. Hyvä, sillä kuilu on keinotekoinen ja aivan turhan leveä.