HS (16.06.1997 - Heikki Jokinen) "Tätä on kiva tehdä, kun tietää ettei se päädy kalankääreeksi", Aku Ankan päätoimittaja Markku Kivekäs sanoo. "Tämä lehti säilytetään." Viikoittain 275 000 kappaleen levikillä ympäri Suomen leviävä Aku Ankka on väestöön nähden maailman suurin Disney-lehti. Yhdysvalloissa vastaavan Walt Disney's Comics and Stories -lehden painos on 80 000.

"1975 levikkimme oli 317 000, enemmän kuin silloisen arki-Hesarin", Kivekäs toteaa. "Aku Ankka on Suomen valovoimaisimpia brandeja." Markku Kivekäs on työskennellyt koko ikänsä Disney-tuotteiden parissa. Hänen työhuoneensa seinällä on muovilevyllä suojattuna todellinen harvinaisuus, parhaan ankkapiirtäjä Carl Barksin suurikokokoinen nimikirjoitus. Taiteilija vetäisi sen vieraillessaan Suomessa kesällä 1994.

"Minun ei tarvitse vaihtaa työhuonetta. Silloin minulle pitäisi sanoa Jeesusta mukaellen, että ota seinäsi ja käy", Kivekäs sanoo. "Tämä on vuosisadan tag." Ensi kosketuksen Disney-maailmaan Kivekäs sai puurolautasestaan jonka pohjalta paljastui Mikki Hiiren kuva. Bambi-animaatioelokuvan hän näki 40-luvun lopulla Käpylän Riossa ja Aku Ankka hänelle tuli vuodesta 1953.

"Ankka oli ainoa lasten media siihen aikaan ja ensimmänen nelivärinen sarjakuvalehti", Kivekäs muistuttaa.

"Nehän luettiin puhki ja osattiin ulkoa. Suurten ikäluokkien kollektiivinen muisti on niissä lehdissä. Moni jopa muistaa uudelleen lukiessaan millainen sää oli silloin kun lehti tuli." Aku Ankassa ilmestyi 1953 Peter Pan -tarina. Kivekäs luki sen puhki ja pääsi Kino-Palatsiin katsomaan itse animaatioelokuvan. "Silloin lensin Mikä-mikä-maahan enkä ole koskaan palannut takaisin."

Päätoimittaja Kivekäs muistetaan yhä Tupla tai kuitti -visailun kaksoisvoittajana. Ensimmäisen päävoittonsa hän sai 1962 Aku Ankka -tietoudellaan ja toisen 1965 Disneyn animaatiosta. Kesken kilvan tuli kannustuskirje itse Walt Disneyltä.

"Viimeisen kysymyksen jälkeen ohjelman vetäjä Kirsti Rautiainen kysyi mitä vielä tahtoisin", Kivekäs kertoo. "Sanoin haluavani tavata Walt Disneyn." Hetken päästä Apu-lehden Pauli Myllymäki soitti ja lupasi lehden tarjoavan matkan Yhdysvaltoihin.

Tammikuussa 1966 Kivekäs tapasi Disneyn. Walt sanoi Markulle, että jos joskus haluan tietää jotain itsestäni, kysyn sinulta.

"Se oli tietysti amerikkalaista kohteliaisuutta, mutta silti on uskomatonta kuulla se aikamme ikonilta", Kivekäs kertoo. "Disneyn tapaamisessa on vieläkin sulattelemista." Toinen Kivekkään tapaama legenda on nerokkain ankkapiirtäjä Carl Barks. Tämä 719 Ankka-tarinan tekijä oli tuntematon aina 70-luvulle asti.

"Ilman Barksia Aku Ankka -lehteä ei olisi olemassakaan", Kivekäs uskoo. "Olen nyt tavannut Barksin neljä kertaa, se on vähän kuin näkisi isoisänsä." Suomalaisten työtä arvostetaan myös Disney-yhtiössä. Huhtikuussa Aku Ankan toimitus sai harvinaisen kutsun Yhdysvaltoihin Carl Barksin 96. syntymäpäiville. Vieraita oli vain 250.

Kivekäs on tunnettu Barksin tuotannon tuntija. 1979 hän laati Sarjainfo-lehdessä julkaistun bibliografian Barksin töistä. Se oli salapoliisityötä, sillä Disney-yhtiö piti yksittäiset tekijät perinteisesti nimettöminä.

"Sitä en osaa sanoa mikä on paras Barksin sarja; onko se Takaisin Klondikeen, Grönlanti- seikkailu vai Kultainen kypärä?" Suomen sarjakuvaseura myönsikin Kivekkäälle sarjakuvaneuvoksen tittelin 1981.

Aku Ankkaa kehutaan usein sen elävästä kielestä. "Kielihän on se, johon voimme eniten vaikuttaa", Kivekäs sanoo. "Emme tee lehteä vain lapsille, sen pitää kiinnostaa myös sitä, joka lehden maksaa." Kolmen hengen toimitus freelancer-kääntäjineen tekee alkuperäiset tekstit yleensä kokonaan uudelleen. Niihin lisätään ajankohtaisuutta ja sanaleikkejä.

"Käytämme surutta sanoja, joita edes aikuiset eivät aina tajua. Osa sanaleikeistä on valjennut minullekin vasta vuosia lehden ilmestymisen jälkeen." Sarjoja ei käännetä orjallisesti alkukielestä, vaan ne tekstitetään rohkeasti suomeksi. Pyhimmästä pyhimmän eli Barksin sarjojen uusintojen käännökset viimeistelee päätoimittaja itse.

Mitä muuta Suomen tunnetuin Disney-tuntija harrastaa?

"Olen vidiootti. Kerään kaikki mahdolliset elokuvat Ingmar Bergmanin taiteellisimmista tuotoksista aina Wes Cravenin rymistyksiin." Aku Ankan toimitustyössä tulee myös olla kiinnostunut kaikesta. "Minun on tunnettava eri alojen terminologia ja oltava perillä maailmantapahtumista."

"Tosin eräs opettaja koulussa varoitti, että tuo Aku Ankka vie sinut turmioon."

***

50 vuotta nyt täyttävä Markku Kivekäs syntyi Helsingissä 16. kesäkuuta 1947. Hän tuli syyskuussa 1970 Aku Ankka -lehden toimittajaksi. Työskenneltyään lehden toimitussihteerinä ja toimituspäällikkönä hänet nimitettiin sen päätoimittajaksi 1988.

Kivekäs on myös Roope-setä-lehden päätoimittaja sekä useiden suomalaisten Disney-julkaisuiden vastaava toimittaja.

Kivekkään laatima maailman täydellisin piirtäjä Carl Barksin bibliografia julkaistiin 1979 Sarjainfo-lehden erikoisnumerona.

Merkkipäivänsä Kivekäs viettää Pariisin Disneylandissa.