Jean-Michel Charlier, Jean Giraud: Angel Face. Suom. Jukka Heiskanen. Like. 48 s. 69 mk.

HS (29.07.2000 - Heikki Jokinen) Luutnantti Blueberry on kuin antiikin tragedian jumalten epäsuosioon joutunut hahmo, kaikki mihin hän ryhtyy johtaa tappioon ja vainoon.

Vaikka Blueberry toimii isänmaansa ja oikeuden puolesta hän joutuu vankilaan tai etsintäkuulutetuksi, juonittelun uhriksi tai tappolistalle. Silti hän jaksaa vierittää kivistä taakkaansa kuin Sisyfos.

Nyt suomeksi käännetyt kaksi albumia Angel Face ja Tsi-Na-Pah sekoittavat Blueberryn jälleen juonittelun pyörteeseen.

Angel Facessa Blueberry on paennut väärin perustein annettua 20 vuoden vankilatuomiotaan ja matkaa turvalliseksi luulemaansa paikkaan. Hän on kuitenkin vain pelinappula juonessa Yhdysvaltain presidentin murhaamiseksi. Blueberry estää murhan mutta saa jälleen syyt niskaansa.

Tsi-Na-Pahissa etsintäkuulutettu Blueberry on pelastautunut intiaanien joukkoon, mutta joutuu lopulta molempien osapuolten vihoihin, vaikka onnistuu lopettamaan uhkaavan intiaanisodan alkuunsa. Rauhanteolla ei sankarien lännessä mainetta kerätä.

Albumit liittyvät saumattomasti Jean Giraudin pitkäikäiseen, laajoihin eeppisiin kaariin yltävään sarjaan. 

Alkujaan perinteisenä lännensarjana alkanut Blueberry on jättänyt vuosien mittaan taakseen selvimmät lajin kliseet. Sankari jää usein pulaan, ihmiset ovat moniulotteisia sekä muuttuvia ja Blueberry jopa vanhenee. 

Kuvien tiukka realismi on toki säilynyt, kuvitelmat ja piirtäjän 70-luvun hallusinogeeni-kokeilujen tulokset ovat päätyneet Moebiuksen nimellä signeerattuihin töihin.

On hämmästyttävää, kuinka hyvin Giraud pystyy pitämään erillään kaksi piirrostyyliään ja vieläpä molemmat huippulaatuisina. Tuoreet suomennokset kuuluvat piirroksiltaan Giraudin parhaisiin, tunnelma on tiivis ja aavikon maisemat vaikuttavia.

Oppi-isän, Jijen, jäykkyys on jo jäänyt taakse, ja Giraud on selvästi omillaan. Sarjojen väritys tukee hienosti tarinaa.

Syvälliseksi klassikoksi Blueberrystä ei ole, mutta se maalaa komean kaaren yhä elävää nykysarjakuvan historiaa, ajatuksella tehdyn seikkailun jota lukee mielellään.

Piirtäjänä Giraud on alan lahjakkaimpia, mies jolta tuntuu onnistuvan mikä tahansa. Sarjan asemasta kotimaassaan Ranskassa kertoo sekin, että kolmen vuoden takaisen tarinan Ombres sur Tombstone julkaisi ensimmäisenä Le Monde -lehti jatkokertomuksena.