Jukka Tilsa: Zärmikkäimmät. Suuri Kurpitsa 1994.

Sata sarjakuvaa (2004, Tammi - Heikki Jokinen) 1980-luvun alussa uuden aallon musiikin nousun myötä syntyi suuri joukko pieni­le­vikkisiä, halval­la kopioituja omakustan­nesarjakuvia. Näiden lehtien vaikutus sarjaku­vaan oli va­pauttava, koska niitä tehtiin omaksi ja kavereiden iloksi täysin vail­la minkäänlaista sensuuria tai edes kaupallisuu­den minimi­vaati­muksia.

Oriveteläinen Jukka Tilsa (s. 1961) piirsi 1980 kolme pik­ku­ruis­ta Zär­pä-sarjakuva­lehteä, jotka levisivät sadan kappaleen monistettuna painoksena kädes­tä käteen. Zärpä ei kui­tenkaan muiden aikansa lehtien lailla unohtu­nut, vaan siitä tuli uuden sarjakuvan pidet­ty ja kaivattu mo­derni klas­sikko.

Alkuperäisiä Zärpä-lehtiä ei ole enää pit­kään aikaan löytynyt mis­tään. Vanhoista lehdistä koottu Zärmik­käimmät-kirja osoit­taa, että Tilsan ab­sur­deihin tarinoihin ei ajan ham­mas ole pur­rut; ne ovat nyt yhtä teräviä kuin ilmestyessään ensi kertaa.

Muutaman sivun mittaiset tarinat ovat alusta lop­puun mie­lettömiä, niissä vesi­hanasta tulee muovikasseja ja keittolautaselta nou­see mies. Päättö­myydessä on kuitenkin outo viehätys, ja Til­san mielikuvi­tus pitää lukijan koko ajan virkeänä odottamassa seuraavaa kään­nettä.

Piirrokset ovat äärimmilleen pelkistettyjä, muutaman tasapak­sun viivan tuloksia. Ne enemmän symboloivat kohdettaan kuin kuvaa­vat sitä. Absur­deihin tarinoi­hin liittyvät kuvat muo­dos­tavat kui­ten­kin kau­niin kokonaisuu­den. Tarinoiden keveys vas­taa piirroksen luis­ta­vuutta.

Olisi outoa kutsua Tilsaa hyväksi piirtäjäksi sanan perintei­ses­sä merkitykses­sä; hänen ukkelinsa ovat kaukana realismista ja jopa huumorisarjakuvan karri­koiduista hahmoista. Sil­ti hän on­nistuu siinä, mikä sarjakuvassa kuten taideteok­ses­sa yleensä­kin on vaikeaa ja oleellista, oman maailmansa luomisessa.

Meidän maailmam­me lait eivät Tilsan kosmoksessa päde. Hänen sarjakuvas­saan on aivan luonnollista, että viemä­riin kaa­tuva mies putoaa suoraan ihmis­syöjien venee­seen tai puu muuttuu ki­rahviksi.

Sarjakuvan lukija tietää piirtäjän liikkuvan aina täydel­li­sessä va­pau­den valta­kunnassa. Tämä tekee sarja­ku­vasta eräänlaista totaalikieltä, piirtäjä voi mani­puloida pienintäkin yksi­tyiskoh­taa ja lukijalla on mahdollisuus huo­mata se. Tilsa hyödyntää tätä piirtäjän vapautta täysimääräisesti.

Tilsan kieli on luku sinänsä. Se ei tunnusta kie­liop­pia eikä nor­meja, vaan liikkuu kuvien ja tarinoiden lailla omassa maail­mas­saan. "On meny zoppaa gorfaan", sanoo keittolautasen mies.

Kymmenen vuoden tauon jälkeen Tilsa palasi sarjakuvan pariin, ja häneltä on ilmestynyt viime vuosina useita albumeita. Niitä yhdistävät hyväntuulinen absurdismi ja myhäilevä huumori. Piirtäjänä Tilsa on pitänyt linjansa, mutta on saanut lisää sujuvuutta ja varmuutta.

Omaelämäkerrallinen Päin heiniä (1999) kertoo oivasti hänen arjestaan maanviljelijänä ja jazz-muusikkona, Potaattien yö (1997) sisältää lyhyitä hassutuksia, ja Ketsuppi on punaista Supermauno (2003) esittelee supisuomalaisen supersankarin.

Tilsan sarjakuvien viehätys perustuu hänen ky­kyynsä yhdistää absurdismi sarjakuvaan. Sarjakuva ilmaisu­muotona sallii lajityyppien moni­muotoisen yhteen kietomisen; tarina, kuva ja kieli muodostavat omalakisen kombinaatio­nsa.

Sarjainfo-lehden haastattelussa Tilsa kuvaili luke­maan­sa kirjaa sanoen kirjailijan osaavan kirjoittaa älykkäästi il­man, että se häiritsee: "Äly on hyvä renki, mutta huono isän­tä." Väite pätee myös Tilsan sarjakuviin.