Max Cabanes: Sokkoleikki. Käännös Pieta Turkka ja Jukka Heiska­nen.Like 1991.

Sata sarjakuvaa (2004, Tammi - Heikki Jokinen) Sokkoleikki on paluu lapsuuden ja nuoruuden erotiikkaan, sen ainutkertaisuuteen ja katoamattomuuteen. Max Cabanesin (s. 1947) viisi kertomusta kattavat ilmeisen omaelämäkerrallisia siivuja lapsuuden lopun vuosilta. Tapahtumapaikkana on 1950-luvun au­rinkoinen Béziers, Cabane­sin syntymäkaupunki Ranskan Välimeren rannikolla.

Naissukupuoli on läsnä ja lähellä, mutta kuitenkin koko ajan niin kaukana. Naiset pelkistyvät pojan silmissä rinnoiksi tai paka­roiksi, aino­aksi kontaktiksi jää usein vain katse. Iästä riip­pumatta toisen sukupuolen lähestyminen voi tapahtua vain naisen aloitteesta tai salaa tir­kistellen.

Kaiken yllä leijuu lapsuuden viattomuus. Jotain pitäisi teh­dä ja haluta, mutta aina ei ole selvää mitä. Huimimmil­laan sarjakuvan kertojaminä Max saa naisen pyydystettyä vesipis­tolil­la. Vielä teini-ikäisenkin Maxin unelmien lähteenä on Le Roman Photo, Ranskassa suositut romanttista viihdettä tehtaile­vat va­loku­vasarjakuvat.

Sokkoleikki on realistisesti piirretty, mutta sen realismi on samaa lajia kuin Federico Fellinin elokuvien Amarcord tai Nai­sten kau­punki. Todellista on muisto ja sen kokemus. Muisto on usein liioitteleva tai valikoiva, ja juuri siksi vahvempi elämys kuin todellisuus.

Cabanesin kuvat ovat pieniä, sivulle mahtuu niitä monta. Rajaukset ovat yleensä kvoimakkaita, ja yksityiskohdat piirtyvät esiin selväs­ti. Kuvakul­mat ovat epätavallisia ja tehokkaita. Ne esittävät ti­lanteet siten kuin Max ne kokee, eivät suoraan eivätkä tulkitsematta.

Cabanesin hyvin elokuvamainen kuvakieli vastaa albumin tari­naa. Tiukat rajaukset tiivistävät entisestäänkin tunnelmaa, ja nostavat hien hiukan lä­hemmäksi ihon pintaa. Lukija tuntee sa­man kuin pieni Max; raa­mit ahdistavat koko ajan. Vain pari ker­taa sivu aukeaa huimaksi suurkuvaksi.

Cabanes luo vahvan eroottisen tunnelman vähin teho­kei­noin; tun­nel­min ja ajatuksin, ei alastomuudella ja suoralla sek­sillä.

Hän teki myöhemmin myös Sokkoleikin kakkososan ja Max-pojan teinivuosien kuvausta. Nuoren tytön eroottisia kokemuksia Cabanes kuvasi Sylvie Brasquetin käsikirjoittamassa kahdeksan tarinan albumissa Bouquet de flirts (1996). Niitä ei ole suomennettu.

Cabanes oli yksi ensimmäisiä couleur directe -tekniikan osaavia käyttäjiä, hän alkoi värittää originaalinsa suoraan itse. Painotekniikan kehitys mahdollisti sen vasta 1980-luvulla, sitä ennen neliväriset sarjakuva-albumit väritettiin erillisille painofilmeille. Couleur directe -väritys nosti värit aivan uudella lailla sarjakuvan osaksi ja laajensi värimaailmaa.

Värien käyttäjänä Cabanes on lyömätön. Hän ei käytä kompak­teja väripintoja vaan maalaa originaalinsa vesiväreillä. Tuloksena on elävä kuva, Välimeren kesä hehkuu kuten lapsuuden kesien kuuluukin. Jopa kesän kuumuus tihkuu kuvista.

Jokainen Maxin kokemus vie häntä haparoivan askeleen kohti ai­kuisuutta. Sokkoleikin näkökulma on silti pojan näkökulma, sen pojan joka jää eloon kaikissa miehissä poikuuden menettämi­sen jälkeenkin.