Cosey: Matka Italiaan 1 - 2. Suomennos Jorma Penttinen. Like 1993.
Sata sarjakuvaa (2004, Tammi - Heikki Jokinen) Artia ja Iania yhdistää moni asia: koko iän kestänyt ystävyys, sotiminen Vietnamissa ja rakkaus samaan coloradolaisen kotikylän naiseen, Shirleyhin. Shirley on hävinnyt Eurooppaan, miehet avioituneet tahoilleen.
Muistot Shirleyn flirttailusta kummankin kanssa, raskaaksi tulosta ja abortista elävät vuosienkin jälkeen vahvoina. Art herää öisin kauhukuviinsa Vietnamista, kylien tuhoamisesta ja pakenevista lapsista.
Art menettää otteensa elämään, avioliitto liukenee pois ja viski maistuu liiankin hyvin. Hän suostuu Ianin matkaan Italiaan tapaamaan tämän sukulaisia, "voitaisiin samalla tehdä pikku visiitti Shirleyn luokse".
Kaivattu nuoruus ei löydy Italiasta, mutta nuoruuden muisto Shirleyn kautta. Hänellä on mukanaan kamputsealaispakolainen Keo, jonka Ian haluaa adoptoida. Shirleyn suojatti olisi korvaus abortoidusta lapsesta ja Yhdysvaltain sotakoneiston Vietnamiin kylvämästä tuhosta.
Näin ei kuitenkaan käy. Muistoissaan uinut Art löytää uudelleen elämänsä ja elämästä nauttinut Ian vajoaa omaan mieleensä. Lapsi päätyy Artille ja Ian päätyy italialaiselle hautausmaalle.
Sveitsiläisen Coseyn (s.1950) kahtena albumina ilmestynyt Matka Italiaan on vähäeleinen mutta painava. Se esittää peruskysymyksiä: elämisen taito, muistot, moraali, oikea ja väärä. Käsikirjoitus on taiten punottu, mennyt ja nykyinen limittyvät aivan kuten ihmisen mielessä.
Coseyn tapa kuljettaa tarinaa on klassisen kaavan mukainen. Lukija pidetään koko ajan mukana, ja takaumajaksot varmistavat sen, että hän tietää sen minkä tekijäkin. Kertomus etenee luontevasti, Cosey ei riko sarjakuvakerronnan ajan ja paikan lakeja. Muutaman henkilön ympärille kiertyvän tarinan intiimiys säilyy koko ajan samalla tasolla.
Piirrokset ovat hieman karuja, realistisia mutta eivät valokuvamaisen täydellisiä. Ruudut ovat pieniä, mukaan mahtuu paljon. Cosey pakottaa lukijan omaan tahtiinsa, tiheä kuvitus ja karheat piirrokset luovat vahvan tunnelman.
Coseyn sarjakuvatuotanto on laaja, sen tunnetuimmat teokset ovat vuodesta 1977 jo 13-osaiseksi kasvanut Jonathan ja A la recherche de Peter Pan (1985). Kaikkia Coseyn sarjakuvia yhdistää pohtiva ote, sovinnon etsiminen menneisyyden kanssa, matkustaminen ja eeppisesti etenevä ihmisen tasolla tapahtuva kerronta. Väritys on kauttaltaan tyylikästä ja tapahtumat sijoittuvat usein Kauko-Itään.
Matka Italiaan on hyvin elokuvamainen sarjakuva. Cosey käyttää paljon elokuvan keinoja kerronnassaan. Hän jopa sijoittaa alku- ja lopputekstit tarinan sisään elokuvien tapaan.
Coseyn teos ei kuitenkaan ole Hollywood-elokuva vaan eurooppalainen, toiminnan korvaavat ajatukset ja tarinan opetus on jokaisen oivallettava itse.