Mauri Kunnas: Mac Moose. Otava 1995.
Sata sarjakuvaa (2004, Tammi - Heikki Jokinen) On varmasti raskasta olla menestyvä lasten kuvakirjojen tekijä, eriotenkin kun sisällä pihisee muunkinlaisia juttuja. Mauri Kunnas palasi albumissa Mac Moose ja Jagge Migreenin tapaus vanhan tuttunsa sarjakuvan pariin ja herätti henkiin menestyneeksi dekkarikirjailija Mac Mooseksi vajonneen entisen poliisisankarinsa Jerry Kottosen.
Mac Moosen tilanne viitannee Kunnakseen itseensä. Mac Moose on saanut juuri valmiiksi uusimman kirjansa. "Siitä tulisi huikea menestys kuten jokaisesta kirjasta jonka olin kirjoittanut…Ja nyt olin alkanut nähdä näkyjä. Olin ilmeisesti ylirasittunut. Kaipasin vaihtelua."
Tarina liikkuu rock-piireissä, Mac Moose joutuu selvittelemään kuuluisan Vierivät sappikivet -yhtyeen jäsenten kaappausta. Eedenin diktatuurimaan aseveikot vievät tähdet Alpeille aivopestäviksi, jotta he San Franciscosta "noin 30 miljardiin kotiin maapallolla" televisioitavan konserttinsa lopuksi kehuisivat Eedenin hallitusta.
Mac Moose kutsuu apuun vanhat kaverinsa Kotlant Jaartin poliisista. Meno on taatun kunnasmaista: tapahtumatn etenevät hurjasti, kielenkäyttö on äidinkielenopetuksen antiteesi ja sarjan ruudut täpösen täynnä yksityiskohtia. Autoja romuttuu kuin yhdysvaltalaisessa suuren budjetin elokuvassa ja rock-maailman tähdet vilahtelevat sivuosissa.
Loppu on onnellinen. Mac Moose jaksaa taas seikkailun jälkeen aloittaa kaksi uutta dekkaria, ehkä jopa kirjoittaa jatkoa kirjoilleen Kuolema kyylää Koiramäessä ja Korvatunturimurha. Toisin sanoen, Kunnas ilmeisesti piti piipahdustaan sarjakuvaan onnistuneen virkistävänä. Hän lupailikin viimeisessä ruudussa mahdollisia uusia albumeita, joita valitettavasti ei ole kuulunut.
Mauri Kunnas (s. 1950) on tunnettu lastenkirjojen tekijä, jonka kirjoja on käännetty monille kielille ja myyty miljoonia. Kuvansa hän on tehnyt aina tinkimättä omaan tyyliinsä, ne ovat hauskoja sekä eläväisiä ja kestävät vaivatta monta lukukertaa.
Piirtäjän uransa Kunnas aloitti sarjakuvan ja pilapiirroksen parissa. Alkuaikoina niissä näkyi yhdysvaltalaisen underground-sarjakuvan vaikutus, ne olivat räävittömiä ja vahvan parodisia eivätkä todellakaan pyrkineet vallitsevaan 1970-lukulaiseen poliittiseen oikeaoppisuuteen.
Ensimmäinen näkyvä Kunnaksen sarjakuva oli oululaisessa Iltaset-lehdessä 1974 ilmestynyt Kotlant Jaarti. Se oli itse asiassa yhdessä Jope Pitkäsen Näkymättömän Viänäsen kanssa ensimmäisiä mainittavampia suomalaisia strippisarjakuvia sitten Veikko Savolaisen Joonaksen sekä Tove ja Lars Janssonin Muumipeikon.
Kotlant Jaarti on television veristen poliisisarjojen huikea parodia. Kunnaksen maineen luonut osaaminen on siinä jo näkyvissä: hulvaton huumori, reipas piirrros ja populaarikulttuurin parodiointi. Jerry Kottosen seikkailuista kertovat kaksi tarinaa Julparutsin jalokiven mysteeri ja Panjonsoittajan ropleemi ovat ilmestyneet myös albumina Kotlant Jaarti (1982).
Kunnaksen sarjakuva Nyrok City on yltänyt kulttimaineeseen. Nuortenlehdissä 1975-86 ilmestynyt sarja liikkui rockin maailmassa, ja vanhat sekä uudet tähdet siirtyivät pian sarjakuvan hahmoiksi. Nyrok Cityssä Kunnaksen verbaaliakrobatia oli huipussaan, nimet vääntyivät hassuiksi ja kieli oli lievästi sanottuna omintakeista. Sarjasta koottiin kaksi albumia ja vielä täydennetty yhteislaitos The Best & the Wörst of Nyrok City (2000).
Mac Moose ja Jagge Migreenin tapaus osoittaa, että Kunnaksen taidot sarjakuvantekijänä ovat tallella ja kiinnostus populaarikulttuuriin ennallaan. Vaikka tapahtumat keskittyvät Kunnakselle rakkaisiin rock-piireihin, tarinaan sekoittuu niin paljon aineksia, että rockista kiinnostumatonkin jaksaa sen mainiosti lukea.