Jean-Michel Charlier, Jean Giraud: Luutnantti Blueberry. 20 albumia vuodesta 1974.

Sata sarjakuvaa (2004, Tammi - Heikki Jokinen) Luutnantti Blueberry on kuin antiikin tragedian jumalten epäsuosioon joutunut hahmo: kaikki mihin hän ryhtyy johtaa tappioon ja vainoon. Vaikka Blueberry toimii isänmaansa ja oikeuden puolesta, hän joutuu vankilaan tai etsintäkuulutetuksi, juonittelun uhriksi tai tappolistalle. Silti hän jaksaa Sisyfoksen lailla vierittää kivistä taakkaansa.

Blueberry on lännensarjoista parhaimpia. Se hyödyntää villin lännen kliseitä, mutta sen hahmot olivat ristiriitaisia jo aikana, jolloin sankarit olivat vielä virheettömiä ja roistot täysiä roistoja. Sankari jää usein pulaan, ihmiset ovat moniulotteisia sekä muuttuvia, ja Blueberry jopa vanhenee.

Jean-Paul Belmondolta kasvonsa saanut Mike Blueberry on etelävaltioista kotoisin oleva nuori mies, joka julman juonen vuoksi pakenee Yhdysvaltain sisällissodan aikana pohjoiseen. Hän liittyy torvensoittajaksi ja tiedustelijaksi pohjoisen armeijaan.

Miestä seuraa huono onni. Hän tekee sankaritekoja, mutta maineen kerää joku muu. Angel Face -albumissa Blueberry pakenee väärin perustein annettua 20 vuoden vankilatuomiotaan ja matkaa turvalliseksi luulemaansa paikkaan. Hän on kuitenkin vain pelinappula juonessa Yhdysvaltain presidentin murhaamiseksi. Blueberry estää murhan mutta saa jälleen syyt niskaansa.

Tsi-Na-Pahissa etsintäkuulutettu Blueberry on pelastautunut intiaanien joukkoon, mutta joutuu lopulta molempien osapuolten vihoihin, vaikka onnistuu lopettamaan uhkaavan intiaanisodan alkuunsa. Rauhanteolla ei sankarien lännessä mainetta kerätä.

Blueberry on alusta alkaen ollut tiukan realistinen sarja. Jean Giraud on uskomattoman lahjakas piirtäjä ja kykenee luomaan haluamansa tunnelman ja vaikuttavat aavikon maisemat. Oppi-isä Jijén jäykkyys jäi taakse jo varhain.

Suomessa Blueberryä on julkaistu 20 albumia vuodesta 1974 lähtien, ja julkaistaan yhä. Lisäksi sarjassa Luutnantti Blueberryn nuoruus on ilmestynyt kaksi Giraudin piirtämää albumia ja kaksi Colin Wilsonin piirtämää.

Kaikki albumit liittyvät saumattomasti ranskalaisen piirtäjä Jean Giraudin (s. 1938) laajoihin eeppisiin kaariin yltävään sarjaan. Perinteisenä lännensarjana alkanut Blueberry on muodostunut aikakauden ja ihmisen osan kuvaukseksi, mutta säilyttänyt tehokkaan seikkailullisuutensa.

Käsikirjoittaja, belgialainen Jean-Michel Charlier (1924-89) oli eurooppalaiselle seikkailusarjakuvalle sitä mitä Rene Goscinny oli huumorisarjoille - lajin merkittävin tekijä. Hän oli mukana luomassa Blueberryä vuonna 1963 ja kirjoitti sitä kuolemaansa asti. Sen jälkeen Giraud on vastannut sarjasta kokonaan.

Helmikuussa 2004 tulee ensi-iltaan Jan Kounenin ohjaama pitkä Blueberry- näytelmäelokuva Muraya, l’histoire secrète de Blueberry.

Fantasiakuvitelmat ja 1970-luvun hallusinogeeni-kokeilujen tulokset ovat päätyneet Moebiuksen nimellä signeerattuihin töihin. Giraud nimittäin elää kaksoiselämää ja luo nimimerkillä Moebius aivan erilaista maailmaa.

Siinä missä Blueberry on realistinen, Moebiuksen kuvat ovat silkkaa fantasiaa ja viivakin muuttuu hienoksi hiusviivaksi. On hämmästyttävää, kuinka hyvin Giraud pystyy pitämään erillään kaksi piirrostyyliään.

Moebius-uralla miehen työt ovat olleet sisällöltään vaihtelevia. Suomeksikin julkaistu Jerry Corneliuksen ilmatiivis autotalli on tieteistarinoiden klassikkoja, mutta 1990-luvulla hän teki yhdentekevää supersankarimössöä Yhdysvaltain markkinoille.

Syvälliseksi klassikoksi Blueberrystä ei ole, mutta se on elävää nykysarjakuvan historiaa, ajatuksella tehty seikkailu, jota lukee mielellään. Piirtäjänä Giraud on alan lahjakkaimpia, mies jolta tuntuu onnistuvan mikä tahansa.