Tekijä (14.12.2022 - Heikki Jokinen) Viimeaikaiset vaalit ovat tuoneet eri vasemmistovirtauksia valtaan Latinalaisessa Amerikassa. Tuorein saavutus on Luiz Inácio Lula da Silvan eli Lulan voitto Brasilian presidentinvaaleissa.

Vasemmistopresidenttejä ovat nyt muun muassa Gabriel Boric (Chile), Xiomara Castro (Honduras), Gustavo Petro (Kolumbia), Andres Manuel Lopez Obrador (Meksiko) ja Pedro Castillo (Peru).

Yhdistävänä tekijänä heillä on enemmänkin taloudellisen uusliberalismin vastustaminen kuin tarkkarajainen vasemmistolaisuus. Heidän linjansa eriävät, mutta työelämän kysymyksissä he ovat selvemmin työntekijöiden kuin yritysten omistajien puolella.

Tekijä (14.12.2022 - Heikki Jokinen) Ruotsin teollisuuden viiden ammattiliiton yhteistyöjärjestö Facken inom industrin vaatii 4,4 prosentin palkankorotuksia yksivuotisella sopimuksella. Niissä sopimuksissa, joissa on määritelty alin palkka, sitä on nostettava vähintään 145 eurolla kuukaudessa.

Lisäksi liitot esittävät parannuksia eläkejoustoon, joka sallii työajan lyhentämisen eläkkeen häämöttäessä. Sen kustannusvaikutus sisältyy 4,4 prosentin korotuksiin.

Puu- ja painoalojen liitto GS:n puheenjohtaja Per-Olof Sjöö sanoi tiedotustilaisuudessa, että korotusvaateen tason löytäminen oli nyt vaikeampaa kuin koskaan. Korotus ei korvaa koko inflaatiota, mutta muidenkin toimijoiden on otettava osansa vastuusta, esimerkiksi sähkön hinnan laskemiseksi, hän sanoo.

Tekijä (14.12.2022 - Heikki Jokinen) Zheng Yong -yhtiön tekstiilitehdas lopetti keväällä Swazimaassa 1 247 työntekijän ammattiliittojen jäsenmaksujen keräämisen ja tilittämisen kostona lakosta. ATUSWA-liitto vei yhtiön oikeuteen, joka 31 lokakuuta tuomitsi yhtiön toimivan lain vastaisesti.

Tekijä (16.11.2022 - Heikki Jokinen) Syksyn työehtosopimusneuvottelut käydään Euroopassa erittäin poikkeuksellisissa oloissa. Hurjaksi äitynyt inflaatio eli hintojen nousu vaivaa kaikkialla ja sen kehittymistä on vaativaa ennustaa.

EU:n tilastotoimisto Eurostat laski, että rajuin inflaatio syyskuussa nähtiin Virossa, 24,2 prosenttia, ja pienin Ranskassa, 6,2 prosenttia. Suomen luku oli 8,4 prosenttia.

Työehdoista sopimista helpottaa, kun molemmilla osapuolilla on samansuuntaiset ja luotettavat ennusteet tulevasta. Nyt näin ei välttämättä ole.

Tekijä (16.11.2022 - Heikki Jokinen) Euroopan unionin komissio sallii ammattiliitojen neuvottelevan yksinyrittäjien työehdoista. Syyskuinen päätös on merkittävä ja historiallinen. Neuvotteluoikeus on tähän asti torjuttu kilpailusääntöjen perusteella eli yksinyrittäjien yhteistoiminta tulkittiin yritysten toimintaa uhkaavaksi kartelliksi.

Päätös koskee niitä, jotka tarjoavat palveluja pääasiassa yhdelle yritykselle, työskentelevät rinnakkain sen työntekijöiden kanssa tai tarjoavat palveluja työtä välittävälle digialustalle tai sen kautta.

Tekijä (16.11.2022 - Heikki Jokinen) Wärtsilän aie sulkea moottoritehtaansa Italian Triestessä mutkistui. Ammattiliitot veivät yhtiön oikeuteen irtisanomissääntöjen rikkomisesta. Triesten käräjäoikeus oli samaa mieltä, liittojen oikeuksia loukattiin ja tiedotus sekä konsultaatiot olivat puutteellisia.

Suuret, jopa 15 000 ihmistä koonneet mielenosoitukset saivat poliitikotkin toimimaan. Lakia muutettiin ja yt-neuvottelujen kestoa pidennettiin 30 - 120 päivään.

Tekijä (12.10.2022 - Heikki Jokinen) Laaja halu sopimiseen vallitsee yhä Ruotsin työmarkkinapolitiikassa. Kesällä työnantajien ja ay-liikkeen edustajat allekirjoittivat uuden pääsopimuksen työsuhdeturvasta ja irtisanomisen ehdoista.

Pääsopimus on kolmikantainen tulos paljon kiistaa herättäneestä irtisanomisjärjestystä muuttavasta las-laista. Stefan Löfvenin sosialidemokraattisen vähemmistöhallituksen tuen ehtona liberaalit ja keskusta edellyttivät tammikuussa 2019 hallitukselta heikennyksiä irtisanomissuojaan.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen monivaiheisten neuvottelujen tuloksena syntyi heinäkuun alusta voimaan tullut lakipaketti. Tiukkaa "viimeisenä sisään, ensimmäisenä ulos" -irtisanomisperustetta lievennettiin korkeintaan 3 tai 4 työntekijän osalta ellei asiasta ole sopimusta ammattiosaston kanssa.

Tekijä (12.10.2022 - Heikki Jokinen) Bangladeshiläisen Mondol Intimates -tekstiilitehtaan 25-vuotias ompelija Shimu kuoli tehtaan lattialle, kun työjohto ei sallinut hänen poistua. Työtovereiden mukaan hän pyysi lupaa lähteä, koska oli sairas, kertoo Dhaka Tribune.

Shimun vajottua lattialle työtoverit veivät hänet sairaalaan, mutta hän oli kuollut sinne tultaessa.

Tekijä (12.10.2022 - Heikki Jokinen) Italialaiset metallialan ammattiliitot vaativat suomalaisyhtiö Wärtsilää pyörtämään päätöksensä lakkauttaa Triesten tehtaansa. Liittojen mukaan Wärtsilä ilmoitti asiasta tylysti ja kieltäytyi neuvottelemasta liittojen kanssa.

Neuvottelut eivät ole käynnistyneet huolimatta päivän työnseisauksesta ja mielenosoituksista. Liitot vaativat lainmuutoksia, joilla estää tuotannon siirtäminen maasta.

Tekijä (14.09.2022 - Heikki Jokinen) Venäläinen Avtovaz-autotehdas ilmoitti heinäkuun lopussa, että se sulkee kokonaan tehtaansa Udmurtian pääkaupunki Iževskissa. Ilmoitus kertoo Venäjän autoteollisuuden romahtamisesta maan hyökättyä helmikuussa Ukrainaan.

Iževskin tehtaalla oli ennen sotaa 3 200 työntekijää ja se valmisti 130 000 Lada Vesta -autoa vuodessa. Tehdas esitteli toiveikkaana Vestan uuden mallin vain kaksi päivää ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksensä.

Toisin kävi. Autoissa käytettiin paljon muista maista tuotuja osia, ja sota lopetti pääosin niiden tuonnin. Maaliskuussa Iževskin tehtaan työläiset lomautettiin. Nyt irtisanotaan 1 800 työntekijää, jäljelle jää 200.